Xantelasme

Durata operatie: 1 ora   Tip anestezie: locala   Perioada recuperare: 5-7 zile

Ce sunt xantelasmele?

Xantelasmele reprezinta prezenta unor depozite de colesterol in grosimea pielii pleoapelor. Ele apar la inceput punctiform, in mai multe locuri, dupa care in timp acestea ajung in contact si formeaza suprafete galbui, cu contur neregulat sau ovalar, usor reliefate, situate de obicei la unghiul intern al pleoapelor.

Xantelasmele se asociaza de cele mai multe ori cu diabetul zaharat sau cu anumite afectiuni hepatice.

Fiind o afectiune determinata de o crestere a nivelului colesterolului seric, excizia placardelor xantelasmei nu rezolva definitiv problema. Alte depozite pot aparea fara ca acestea sa poata fi numite “recidiva”. Este un deposit nou aparut si el va fi tratat ca atare.

In cazul depozitelor mari, voluminoase si cu suprafata mare, xantelasmele pot fi indepartate chirurgical, cu excizie sutura. Firele se scot la 4-5 zile de la operatie. Uneori prin sutura defectului pot apare mici deformari, tractiuni ale zonei palpebrale, care se rezolva insa spontan in cateva luni.

Anestezia este locala iar spitalizarea de cateva ore.

Tratamentul xantelasmelor cu laser

Pentru depozitele punctiforme sau cu suprafata mica, se poate proceda la vaporizarea placardelor cu laser CO2. Dupa tratamentul cu laser rezulta o plaga ce se va vindeca spontan in decurs de 10-12 zile. Nu se pun fire, iar ingrijirea locala in primele zile consta in toaleta, dezinfectare si aplicarea unui unguent cu antibiotic, cu un mic pansament de protectie.

Vindecarea spontana a plagii se face prin reepitelizare marginala (inchiderea plagii) la 3-6 saptamani iar cea definitiva la 6 luni, cu cicatrici aproape invizibile.

Anestezia este locala iar spitalizarea de cateva ore.

Dupa interventie se recomanda protejarea ochilor de lumina puternica si aplicarea de comprese reci pe zona ochilor timp de 10 – 15 min la fiecare 30 minute.

Reluarea lucrului se poate face la 5-7 zile de la operatie, in mediu fara praf, fum, curenti de aer sau umiditate excesiva.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?