Lipoaspiratia

Durata operatie: 1-2 ore   Tip anestezie: locala   Perioada recuperare: 7-10 zile

Lipoaspiratia sau liposuctia este tehnica chirurgicala de indepartare a tesutului gras din zonele in care acesta este in exces, cu ajutorul unor canule cuplate la o presiune negativa, aspirator chirurgical special pt liposuctie. Ea permite barbatilor si femeilor sa îsi îmbunatateasca forma corpului, printr-un procedeu simplu si sigur.

lipoaspiratie Cluj, clinica chirurgie estetica Medestet

Introducere in lipoaspiratie

Lipoaspiratia sau liposuctia la Medestet implica introducerea in tesutul adipos a unei substante  speciale si, prin miscari repetate a canulei de liposuctie, grupuri de celule adipoase sunt separate si indepartate prin aspiratie. Inciziile mici de 3-4 mm, sunt realizate in pliul pielii cel mai apropiat de zona care urmeaza a fi indepartata, astfel incat cicatricile sunt greu de detectat. De obicei, sunt necesare doua-trei mici incizii pentru fiecare zona.

Indicatii:

 • Corectia formelor (remodelare)
 • Reintinerire
 • Regenerare tisulara
 • Repozitionarea volumelor
 • Restrangerea suprafetelor
 • Corectarea metabolismului lipidic
 • Corectarea diabetului insulino-dependent

Grasimea recoltata poate fi folosita pentru grefare, obtinandu-se corectarea unor defecte congenitale sau dobandite posttraumatic sau postoperator, sau pentru efectele ei de reintinerire:

 • Reintinerirea fetei (adipoliftingul)
 • Reintinerirea fetei dorsale a mainilor
 • Reintinerirea zonei decolteului
 • Marirea buzelor
 • Augmentarea feselor (adipoimplant fesier)
 • Augmentarea muschiului pectoral (adipoimpant pectoral)
 • Corectarea asimetriilor faciale
 • Stern infundat
 • Absenta congenitala a muschiului pectoral
 • Gambe subtiri (adipoimplant al gambelor)
 • Corectarea unor defecte dupa radioterapie
 • Corectarea cicatricilor
 • Marirea sanilor in unele cazuri

 

Interventia de lipoaspiratie

Tehnica pe care noi o aplicam in prezent este aceea recomandata de Prof. Pierre Fournier din Paris (Presedintele Societatii Franceze de Chirurgie Estetica), folosind aspiratia blanda, putin traumatizanta, cu seringa, pentru zonele delicate (gat, brate sau aripioare) si aspiratorul pentru zonele cu tesut adipos mai voluminos (abdomen, flancuri), cu presiuni negative sub o atmosfera.

Zona care va fi aspirata este infiltrata prin injectare cu Solutia Klein, cu rol anestezic si de a reduce sangerarea si a permite aspiratia celulelor adipoase (grase).

Lipoaspiratia îmbunatateste silueta, dar nu elimina afectiunea numita celulita! Celulita rezulta din tensionarea elementelor tisulare fibroase care leaga pielea de fascia profunda (in stransa legatura cu musculatura vecina), ca urmare a dezvoltarii exagerate a lobulilor de grasime. Ea poate fi insotita de fenomene inflamatorii acute, daca se adauga si un factor infectios local.

Tot ce se poate obtine in acest sens prin lipoaspiratia cu seringa, consta in reducerea gradului de celulita, pentru ca aceasta tehnica permite intinderea pielii si îi reda finetea. Acesta este un avantaj pe care cel operat îl poate avea, dar fara nici o garantie, reactia fiecarui organism in cadrul procesului de cicatrizare find particulara.

Lipoaspiratia modeleaza tesutul adipos si trebuie tinut seama ca scopul ei este de a modifica forma corpului pacientului si nu de a-i modifica greutatea.

Talentul chirurgului si calitatile tesuturilor pacientului contribuie in mod egal le obtinerea unor rezultate bune dupa liposuctie.

Lipoaspiratia terapeutica

Celulele grase indepartate prin lipoaspiratie nu se refac. Totusi, prin consum exagerat alimentar, puteti creste in greutate si vor exista depuneri in alta zona.

Prin scaderea generala a volumului de tesut adipos, s-a demonstrat ca are loc a diminuara semnificativa a metabolismului in sensul favorabil procesului de slabire. De asemenea s-a constatat scaderea cantitatii de insulina necesara corectarii glicemiei la pacientii cu diabet insulinodependent!

Zonele specifice care pot fi supuse lipoaspiratiei sunt:

 • abdomenul inferior sau global
 • talia (mai frecvent la barbati)
 • partea superioara a bratelor
 • regiunea fesiera
 • coapsele (fata interna sau laterala)
 • genunchii
 • gambele
 • sanii supradezvoltati la barbati
 • barbia dubla

Lipoaspiratia sau liposuctia la Medestet poate fi realizata in mai multe regiuni in acelasi timp, sau poate fi folosita ca tratament adjuvant cu alta tehnica. De exemplu, poate fi facuta împreuna cu un lifting facial unde excesul de grasime este prezent sub barbie, sau cu excizia glandei mamare in ginecomastie.

Cantitatea de grasime indepartata este dependenta de marimea corectiei necesare (cateva sute de ml. pana la cativa litri). Lipoaspiratia unor volume foarte mari (peste 4 litri), poate necesita mai multe etape operatorii, situate la cateva saptamani interval una de cealalta. Acest fapt va creste siguranta actului operator si implicit calitatea rezultatului final.

Societatea Romana de Chirurgie Estetica recomanda ca volumul final a lichidului aspirat sa nu fie mai mare de 4 litri la o sedinta de lipoaspiratie.

Operatia de liposuctie la Medestet Cluj este facuta de obicei sub anestezie locala asociata cu sedare sau in anestezie generala . Durata operatiei depinde de numarul de zone care urmeaza a fi tratate. De obicei, o sedinta de lipoaspiratie dureaza 1-2 ore.

Spitalizarea este de obicei de 24 ore.

Dupa operatie veti primi calmante si antibiotice, iar daca este cazul si anticoagulante.

Postoperator

Pentru a controla si preveni orice acumulare de sange sau ser sub piele si pentru a obtine astfel un rezultat previzibil bun, imediat dupa operatie se aplica un pansament elastic sau corset. Astfel se urmareste atasarea pielii de peretele muscular.

Corsetul va trebui purtat permanent timp de 6 saptamani. De aceea se recomanda ca in aceeasi sedinta operatorie sa fie tratate regiuni ce pot fi comprimate simultan, astfel ca pacientul nu este nevoit sa poarte corsetul decat o singura data.. Se recomanda ca timp de cel putin 3 saptamani sa faceti masaj, daca este posibil si de cateva ori pe zi. Acesta asigura o dispozitie uniforma a fragmentelor de grasime mobilizate cu ocazia lipoaspiratiei, astfel incat aspectul regiunii va fi neted, uniform

Disconfortul este o problema normala dar temporara, ce poate apare dupa operatie, dar gradul acestuia depinde de marimea si localizarea zonei tratate.

De a doua zi pacientul poate se poate mobiliza independent, si poate relua activitatea sociala .

Riscurile interventiei de lipoaspiratie

 

In afara complicatiilor comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare complicatii specifice acestui gen de operatii. Acestea sunt, din fericire, limitate.

Daca nu se respecta indicatiile referitoare la masaj sau nu este purtat corsetul elastic, pot apare unele neregularitati in zona tratata, majoritatea disparand in 6-8 luni.

In cazul in care volumul aspirat este foarte mare, in special in zonele coapselor si flancuri, pot apare unele falduri ale pielii, datorate excesului cutanat creat, asa zisul “efect de draperie”. Marea majoritate a pacientilor considera aceasta mai acceptabila decat depozitele adipoase care au existat si sunt multumiti de rezultatul final obtinut.

Uneori incizia, chiar minuscula, poate prezenta o vindecare nefavorabila, cu cicatrici hipertrofe sau chiar cheloide.

Asimetria zonelor operate este rara si poate fi corectata numai dupa 6 luni, cand fenomenele de cicatrizare sunt incheiate.

Toate acestea sunt complicatii posibile, dar putin probabile, la o piele sanatoasa, cu elasticitate buna.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?