Reconstructia mamara

Durata operatie: 1 ora   Tip anestezie: generala   Perioada recuperare: 4-6 saptamani

Pentru multe femei, cea mai mare recompensa pentru acceptarea operatie de indepartare a sanului din cauza cancerului sau a altei boli, este reconstructia sanului. Tehnici chirurgicale si dispozitive medicale noi fac posibila crearea unui san asemanator ca forma, volum si consistenta cu sanul normal.

Introducere in reconstructia mamara

Exista numeroase intrebari si decizii implicate in procesul de reconstructie mamara, dar prima si cea mai importanta intrebare pe care si-o pune pacienta este: reconstructia mamara este indicata si pentru mine?

Nu orice femeie care a suferit o mastectomie simte nevoia de reconstructie a sanului, dar pentru multe femei, cea mai mare recompensa, pentru acceptarea operatiei de indepartare a sanului din cauza cancerului sau a altei boli, este reconstructia sanului.

Personalul medical va poate oferi recomandari, membrii familiei va pot spune ce cred ei ca ar trebui sa faceti, dar numai dumneavoastra puteti sa luati decizia potrivita. Cu cat cunoasteti mai multe lucruri despre boala si posibilitatile de tratament, cu atat decizia pe care o luati este mai buna.

Tehnici chirurgicale si dispozitive medicale noi fac posibila crearea unui san asemanator ca forma, volum si consistenta cu sanul normal.

De cele mai multe ori reconstructia este posibila imediat dupa indepartarea sanului (mastectomie), in timpul aceleiasi interventii, pacienta fiind scutita de experienta neplacuta de a se trezi cu sanul amputat. Dar trebuie retinut ca reconstructia mamara postmastectomie nu este o procedura simpla! Exista numeroase posibilitati de reconstructie si impreuna vom alege procedeul cel mai potrivit.

Prima decizie pe care trebuie sa o luati este daca doriti o reconstructie imediata, care se face in acelasi timp cu mastectomia, sau o reconstructie intirziata, la saptamani, luni, sau ani de la mastecomie. Urmatorul lucru important este alegerea procedurii reconstructive. Reconstructia mamara se poate realiza fie folosind tesuturi proprii (lambouri), fie folosind implante mamare, fie o combinatie intre cele doua metode.

Dupa evaluarea starii de sanatate, chirurgul va va explica care dintre posibilitatile reconstructive este cea mai potrivita, in functie de varsta, starea de sanatate, anatomie, tesuturi restante si asteptari. Chirurgul trebuie sa stie exact rezultatul la care va asteptati. Reconstructia mamara postmastectomie va imbunatateste imaginea si increderea in sine, dar nu uitati ca rezultatul dorit este o imbunatatire si nu perfectiunea! Interventia de reconstructie sani implica de obicei mai mult decit o singura operatie, prima putandu-se realiza in acelasi timp cu mastectomia.

Interventia de reconstructie mamara

Reconstructia cu implante mamare

Daca se recomanda reconstructia cu implant, trebuie sa fiti informata despre implantul care va fi folosit. Acest procedeu reconstructiv se poate realiza fie folosind direct implantul, fie se foloseste un expander tisular care intinde tesuturile, si apoi se introduce un implant mamar.

Expanderul tisular este un implant temporar care este plasat sub muschii pieptului si care apoi este umflat gradual cu ser fiziologic pe parcursul unui numar de saptamini pentru a intinde incet pielea. Odata ce pielea este suficient de intinsa, se indeparteaza expanderul si este inlocuit cu un implant permanent. Acest timp operator secundar pentru indepartarea si schimbarea expanderului poate fi evitat prin folosirea unui implant expander permanent care poate fi ajustat postoperator.

Reconstructia cu lambouri

Reconstructia mamara cu lambouri este o metoda reconstructiva care foloseste tesuturi proprii din zone in care acestea sunt in exces(abdomen, fese, solduri, spate) pentru a crea un nou san. Acest tesut care este mutat dintr-o zona in alta se numeste lambou. Lamboul poate fi pediculat, adica este mutat la san printr-un tunel facut sub piele, pastrandu-si vascularizatia din zona donatoare sau poate fi transferat liber prin anastomoze vasculare cu vasele zonei receptoare.

Reconstructia cu lambouri se realizeaza frecvent folosind una dintre urmatoarele metode:

  • Lamboul Dorsal Mare– in care pielea si muschiul dorsal mare sunt recoltate de la nivelul spatelui si prin tunelizare pe sub piele sunt aduse in zona sanului
  • Lamboul TRAM– foloseste piele, tesut subcutanat si muschiul drept abdominal care sunt tunelizate sau transferate liber in regiunea mamara
  • Lamboul DIEP – este o varianta de lambou TRAM dar care nu modifica integritatea peretelui abdominal si care este transferat liber microchirurgical.

Fiecare din aceste procedee se poate asocia cu un implant mamar daca tesuturile transferate nu ofera un volum suficient. Pentru obtinerea simetriei este posibil sa fie necesara reductia sau marirea sanului contralateral.

Postoperator

Pentru o saptamana sau doua dupa operatie este posibil sa va simtiti mai obosita si sa aveti un oarecare discomfort, dar care poate fi controlat medicamentos. In functie de procedeul reconstructiv folosit si de evolutia postoperatorie veti putea parasi spitalul dupa doua pana la sapte zile.
Interventiile reconstructive necesita tuburi de dren pentru a indeparta fluidele in exces din zona operata dar acestea vor fi indepartate in prima saptamina postoperator.

Firele de sutura se scot la aproximativ 10 zile postoperator. Recuperarea completa dupa mastectomie combinata cu reconstructie cu lambou poate sa dureze pana la 6 saptamani, si mai putin daca pentru reconstructie sunt folosite implantele, perioada in care sunt interzise eforturile fizice si activitatea sexuala.

Inervatia normala a sanului nu poate fi restaurata, dar, cu timpul, reapare o oarecare sensibilitate. Majoritatea cicatricilor devin mai putin vizibile cu timpul, dar nu vor disparea complet niciodata. Cu cat este mai buna calitatea globala a reconstructiei cu atat mai putin va va preocupa aspectul cicatricilor.

Riscurile operatiei de reconstructie mamara

 

Teoretic orice femeie care a pierdut un san poate apela la chirurgia reconstructiva, dar trebuie stiut ca orice interventie chirurgicala este insotita de riscuri si poate fi asociata cu complicatii specifice. In general, pot aparea complicatii comune interventiilor chirurgicale cum ar fi sangerarea, hematomul, seromul, infectia, necroza, cicatrici inestetice sau dificultati cu anestezia, dar acestea sunt relativ rare si pot fi minimalizate printr-o evaluare preoperatorie si o tehnica corecta.

Fumatoarele trebuie sa stie ca nicotina determina vasoconstrictie periclitand vascularizatia tesuturilor, poate intarzia si denatura vindecarea si de aceea este necesara renuntarea la fumat cel putin 3 saptamini inainte si dupa operatie. Uneori complicatiile aparute in urma operatiei de reconstructie sani pot sa necesite alte interventii corectoare. In cazul reconstructiei cu implante exista posibilitatea dezvoltarii unei infectii, de obicei in primele 2 saptamani postoperator, fiind necesara indepartarea implantului si amanarea reconstructiei pentru cel putin 6 luni.

Contractia capsulara, cea mai frecventa problema a reconstructiei cu implante, apare atunci cind cicatricea care se formeaza in jurul implantului incepe sa se ingroase, strange implantul si face ca sanul sa devina tare si chiar dureros. Contractia capsulara poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala, prin scoaterea implantului, incizarea capsulei (capsulotomie) si, eventual, inlocuirea implantului.

Reconstructia nu influenteaza recidiva tumorala si nu interfera cu chimioterapia sau radioterapia. Controalele mamografice pot fi continuate atat pe sanul normal cat si pe cel reconstruit, conform recomandarilor pe care le primiti.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?