Abdominoplastie

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii abdominale inferioare. Acest ţesut în exces poate fi rezultatul unei scăderi considerabile în greutate, sau poate apare după o naştere, ambele determinând întinderea şi apoi căderea structurilor din faţa peretelui abdominal, ca un şorţ.

Scopul abdominoplastiei

Abdominoplastia are ca scop îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul regiunii abdominale inferioare. Aceasta nu afecteaza grasimea intraabdominala, deci nici volumul abdomenului aflat in sacul peritoneal. Acestea pot fi diminuate doar prin dieta şi exerciţiul fizic.

Trebuie să reţineţi că această operatie nu reprezinta si nu inlocuieste o metodă de slăbire pentru pacientul obez, de obicei pierderea în greutate în urma operaţiei fiind de cateva kilograme.

Intervenţia chirurgicală reconturează corpul, prin modificarea formei abdomenului, îmbunătăţind profilul şi silueta. Dacă este necesar, in acelaşi timp operator se pot rezolva şi eventuelele defecte ale peretelui abdominal (hernii, eventratii).

Un alt avantaj al acestei operatii il constituie posibilitatea ca in acelasi timp sa fie îndepărtate si eventualele vergeturi sau cicatrici de la nivelul abdomenului inferior.

Uneori, pentru a obţine rezultatul dorit, abdominoplastia poate fi combinată in aceeasi sedinta operatorie si cu lipoaspiraţia.

Interventia de abdominoplastie

Interventia

Pacientul este internat de obicei în ziua operaţiei. Chiar daca aveti toate analizele facute, dupa ora 8 dimineata nu aveti voie sa mancati sau sa beti nimic (nici macar un mic pahar cu apa). In cazul in care nu ati respectat aceasta indicatie si nu ati anuntat medicul operator, anestezistul sau asistenta de la salon, va expuneti unor riscuri deosebite din punct de vedere anestezic, ce va pot pune in pericol chiar viata.

De obicei, interventia este efectuată în anestezie spinala (printr-o injectie la nivelul coloanei lombare, jumatatea inferioara a corpului va fi amortita pentru cateva ore). Acest tip de anestezie este de preferat deoarece pacientul este constient, iar riscurile anestezice sunt mult mai mici comparativ cu o anestezie generala.

De obicei se practică o incizie arcuata, la nivelul pliului abdominal inferior, suprapubian la aproximativ 5 cm. Pielea abdominală împreună cu ţesutul adipos sunt ridicate de pe musculatura abdominală până sus, la nivelul rebordului costal. Ombilicul este eliberat de pielea şi grăsimea abdominală.

Pielea împreună cu grăsimea este trasă în jos, se îndepărtează excesul şi plaga este închisă printr-o linie de sutură plasată sub “linia bikini” lăsând abdomenul suplu. Ombilicul este apoi suturat astfel încât el ramâne în poziţia obişnuită.

Atunci cand exista un exces prea mare de piele, mai ales in partile laterale ale abdomenului, pentru a se obtine o linie mai frumoasa a taliei, poate fi necesara si prezenta unei incizii verticale, de la nivelul ombilicului la linia suprapubiana, aspectul general al cicatricii fiind de ancora.

Dat fiind suprafata mare decolata, pentru prevenirea acumularii de sange in zona operata, se vor pune doua tuburi de dren, cate unul pe fiecare parte a abdomenului.

Sutura operatiei se face de obicei cu fire ce nu mai trebuie extrase, cicatricea finala avand grosimea de aproximativ 1 milimetru. La inceput ea este de culoare rosie-violacee, mai voluminoasa, dar dupa cateva luni, in cadrul procesului de vindecare, culoarea devine alb-rozalie si este mai putin vizibila.

Miniabdominoplastia

In cazurile in care tonusul partilor moi din zona supraombilicala a peretului abdominal este bun si nu exista un plus de piele la acest nivel, se recomanda efectuarea unei interventii mai mici ca si amploare, miniabdominplastia. In acest caz incizia este mai mica si decolarea partilor moi ale peretelui abdominal se faca doar pana la nivelul ombilicului, care nu este deplasat.

Aceasta interventie dureaza mai putin si prezinta avantajul unei recuperari mai rapide, cu o spitalizare de numai 24 ore. Uneori se pot plasa si 2 tuburi de dren pentru 16 -24 ore.

Operatii asociate cu abdominoplastia

Abdominoplastia poate fi asociata, cu rezultate foarte bune cu o lipoaspiratie in zona peretelui abdominal. Aceasta prezinta avantajul mobilizatii mai usoare a tesuturilor si prin procesul de cicatrizare se obtine o „retractie“ a pielii conferind in final un aspect mai neted abdomenului. Trebuie mentionat ca la complicatiile specifice abdominoplastiei in acest caz se adauga si complicatiile posibile dupa lipoaspiratie.

Daca musculatura peretelui abdominal este relaxata (de obicei dupa sarcini, cand la contractia abdomenului apare pe linia mediana o proeminenta ca „un fus“) se poate impune practicarea unei suturi de reapropiere a muschilor prin plicatura aponevrozei dreptior abdominali. Chiar daca este mai delicata si prelungeste timpul operator, aceasta procedura are un rezultat spectaculos in redefinirea taliei.

Daca este necesar se poate face in aceleasi sedinta operatorie si cura herniei ombilicale sau cura eventratiei, dar cu o echipa mixta incluzand si un chirurg generalist.

Postoperator

A doua zi postoperator, vă puteti da jos din pat. De obicei este suficient să rămâneţi în clinică 2 nopti, iar după scoaterea tuburilor de dren va puteţi întoarce acasă. Pentru prevenirea acumularii de ser in zona operata, se recomanda purtarea permanenta a unui corset elastic timp de 6 saptamani. Se pot face pauze pentru dus si toaleta plagilor. La 48 de ore de la operatie, plaga este considerata sigilata si pansamentele aplicate sunt doar de protectie a cicatricei.

Plaga postoperatorie trebuie ingrijita si protejata printr-un pansament simplu sau cu unguent antibiotic, schimbat daca este nevoie zilnic, timp de 6-10 zile.

Va puteti relua activitatea casnica normala imediat ce ajungeti acasa, dar trebuie evitată activitatea fizică intensă, pentru cel puţin 6 săptămâni. Se recomandă sa pastrati o dietă sănătoasă, cu puţine grăsimi şi sa practicati exerciţiile fizice usoare. Cel mai important si in acelasi timp cel mai accesibil este mersul pe jos!

Abdominoplastia determină o îmbunătăţire permanentă a aspectului abdomenului, iar pacienţii se simt “în formă” şi plini de încredere.

In functie de natura serviciului, puteti relua lucrul de la 10-21 zile de la operatie. Pacientii care doresc, pot primi concediu medical pe perioada spitalizarii si 21 zile de la externare.

Riscurile operatiei de abdominoplastie

 

Abdominoplastia prezintă riscurile oricărei intervenţii chirurgicale majore. Dacă pacientul are o stare a sănătăţii bună, riscurile sunt reduse şi problemele postoperatorii sunt foarte rare. Pentru prevenirea unor complicatii, daca nu sunt contraindicatii, veti primi timp de cateva zile antibiotice si hipocoagulante.

În afara complicaţiilor generale, comune oricărei intervenţii chirurgicale (reacţii alergice, hemoragia, hematomul, infecţia, necroza de părţi moi), pot apare unele complicaţii specifice acestui gen de operaţii. La fumatori, datorita circulatiei cutanate deficitare, riscul aparitiei tulburarilor de vascularizatie este mai mare. De aceea se recomanda ca cel putin cu cateva saptamani inainte de operatie si inca trei saptamani dupa operatie sa nu fumati.
Ca si complicatii specifice mentionam:

  • tulburari de circulate a sangelui la nivelul ombilicului ce pot duce chiar la necroza partiala a ombilicului. Aceasta complicatie este foarte rara si in unele cazuri poate fi nevoie de reconstrucţia unui nou ombilic
  • asimetria abdominală fata de linia mediana poate deveni mai evidenta postoperator, atunci când tesuturile restante sunt mai subtiri si abdomenul mai suplu; acest defect se poate corecta ulterior
  • scaderea sensibilităţii în zona din jurul cicatricii orizontale – este normala in urma acestei operatii si apare ca rezultat al traumatizării nervilor senzitivi din zona. Acestia, regenerează încet şi, de obicei, după câteva luni sensibilitatea revine la normal.

Chiar daca acestea sunt complicaţii posibile, ele sunt rare şi foarte putin probabile

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?