Indepartare tatuaje

Tatuajul reprezinta prezenta unui pigment mineral sau vegetal la nivelul fibrelor dermului, ce determina o coloratie permanenta, diferita de aceea a pielii normale.

Tatuajul poate fi accidental, rezultat in urma unor traumatisme prin frecare sau explozie, sau voluntar, efectuat de catre persone mai mult sau mai putin specializate in acest domeniu.

Definirea tatuajului

Tatuajul poate fi accidental, rezultat in urma unor traumatisme prin frecare sau explozie, sau voluntar, efectuat de catre persone mai mult sau mai putin specializate in acest domeniu.

Tatuajele accidentale au de obicei o culoare neagra-albastruie, rezultata de la uleiurile minerale prezente pe asfalt, cureua de transmisie sau uleiul din conductele la mare presiune ce au fost impregnate prin abraziune sau injectare. Ele nu au o forma bine definita, sunt inegale ca profunzime si intensitate si din aceste motive sunt dificil de indepartat. De obicei sunt insotite si de alte leziuni cicatricele la nivelul pielii, rezultate in urma traumatismului.

Tatuajele voluntare, sunt de obicei efectuate de persoane calificate, cu aparatura specializata si au culori diferile, frumos aranjate cu simt artistic.

Indepartarea tatuajelor

Tatuajele pot fi indepartate in mai multe feluri, in functie de suprafata, profunzime si regiunea in care este situata:

 • Excizia chirurgicala si sutura directa a plagii reprezinta indepartarea in bloc a pielii impreuna cu tatuajul, rezultand in acelas loc o cicatrice. In functie de marimea exciziei cicatricea poate fi si ea mai mare sau mai mica, acceptata sau nu de pacient.
 • Excizia chirurgicala urmata de grefare (acoperirea defectului creat printr-o grefa cutanata, prelevata de la o regiune a corpului mai ferita vederii – coapse, fese). Dezavantajul acestei tehnici consta in diferentele de textura si culoare ale pielii grefate, uneori fiind prezenta si o denivelare (zona ca o adancitura) in zona operata. De asemenea in zona donatoare ramane o cicatrice cu o suprafata echivalenta cu accea a pielii recoltate. In unele cazuri se poate recolta piele de la nivelul pliului inghinal, cu sutura directa a plagii, rezultand doar o cicatrice liniara.
 • Excizia chirurgicala si acoperirea defectului prin folosirea unor lambouri cutanate din vecinatate, excesul de piele fiind rezultatul folosirii unui expander tisular. Aceasta tehnica este mai laborioasa si implica mai multe etape:
  • introducerea expanderului sub piele;
  • expandarea sa la volumul dorit prin injectii repetate de ser fiziologic;
  • indepartarea expanderului si folosirea excesului de piele creat pentru acoperirea zonei plagii rezultata din indepartarea tatuajului

  . Pe langa avantajul ca tesutul folosit la acoperirea defectului este asemanator si compatibil cosmetic, apar insa si unele neajunsuri ca prezenta unor cicatrici suplimentare deformarea regiunii de vecinatate si uneori afectarea musculaturii comprimate.

 • Indepartarea tatuajului cu LASER, este o tehnica moderna dar cu aplicatii uneori limitate de profunzimea pigmentarii si culoarea pigmentului folosit. Laserul produce vaporizarea tesuturilor incarcate cu pigment, rezultand o rana ce se va inchide in decurs de cateva saptamani, prin epitelizare marginala, sau din profunzime de la axexele cutanate. Cu cat suprafata tatuajului este mai mare si adancimea mai neuniforma, dificultatea cazului creste si rezultatele estetice nu mai sunt cele asteptate de pacient. Desi laserele moderne si sistemele de lumini pulsatile ofera o gama larga de solutii terapeutice, eficacitatea procedeului e dependenta de tipul de laser, numarul sesiunilor, si capacitatea pacientului de a retine cerneala pigmentara. Acest procedeu e efectuat sub anestezie locala sau generala.
 • Dermabrazia: Poate fi folosita manual (cu hartie abraziva) sau prin freze rotative. Dermabrazia este folosita in special pentru atenuarea ridurilor, revizia cicatricilor si mai putin indepartarea tatuajelor. Procedeul poate fi folosit si in combinatie cu alte tratamente.

Dupa tratamentul de indepartare tatuaje, se aplica un pansament cu unguent cu antibiotic care este schimbat zilnic timp de 2-3 saptamani, perioada in care se realizeaza reepitelizarea. Dezavantajul pansamentului de lunga durata e inlaturat de folosirea procedeului de excizie chirurgicala directa.

Riscurile indepartarii tatuajelor

Dupa excizie cu laser sau dermabrazie pot aparea modificari de pigmentare (hipopigmentare, adica pielea de culoare mai deschisa sau hiperpigmentare, adica pielea de culoare mai inchisa).

In zona tatuajului poate sa ramana imaginea “in negativ” a desenului sau textului existent anterior. Uneori, se pot forma cicatrici hipertrofice, groase, sau chiar tumori cheloide, conopidiforme, foarte greu de tratat.

Cunoscand aceste aspect, inainte de a face un tatuaj, trebuie cerute cat mai multe informatii referitor la metodele de indepartare a lor.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?