Alopecia cicatriceala

Alopecia reprezinta lipsa parului de pe pielea capului in urma unor traumatisme (arsuri, smulgerea scalpului, abraziune, sectiune, etc). Pielea capului este lipsita de par pe o regiune bine delimitata, respectand de obicei teritoriul afectat de traumatism.

Cum se poate trata alopecia?

Procedeele chirurgicale prin care se poate rezolva alopecia sunt:

  • Excizia cicatricei cu sutura directa– acest procedeu poate fi unic sau seriat, repetat la fiecare 6 luni, pana la eliminarea completa a cicatricei. Intre sedintele operatorii se fac exercitii digitale (pielea este impinsa cu degetele) pentru mobilizarea pielii capului spre zona cicatriceala astfel incat sa poata fi excizata o suprafata cat mai mare la o sedinta operatorie.
  • Excizia cicatricei si utilizarea de lambouri rotate, acoperite cu par, din pielea capului din zone vecine. Avanatajele acestei tehnici sunt derivate din rezolvarea problemei in cadrul unei singure operatii, dar dezavantajele tin de durata mai mare a interventiei si aparitia unor cicatrici suplimentare in zona din care se preleveaza lamboul cu par. Daca apar suferinte vasculare ale lamboului postoperator, parul poate cadea in cateva saptamani.
  • Excizia cicatricei si acoperirea defectului folosind pielea expandata– aceasta tehnica implca un timp intermediar in care in zona cu par din vecinatate se introduce un expander tisular (o punga de silicon in care se injecteaza ser fiziologic). Acest expander este umflat progresiv, la cateva zile sau saptamanal pana se obtine suprafata de piele in exces necesara acoperirii defectului. Deci in aceasta tehnica vor fi 3 etape:
    1. introducerea expanderului
    2. injectarea expanderului pana la volumul necesar
    3. excizia cicatricei, scoaterea expanderului si acoperirea defectului folosind pielea in plus rezultata in urma expandarii.

Fiecare din aceste tehnici au avantaje si dezavantaje, riscuri si posibile complicatii ce vor fi discutate la consultatie.

Pacientul este internat de obicei in dimineata dinaintea interventiei. Cicatricile foarte intinse sunt tratate sub anestezie generala. Dupa majoritatea interventiilor pacientul poate necesita spitalizarea peste noapte.

Este important sa urmati indicatiile postoperatorii, sa protejati plaga, asigurand conditiile cele mai favorabile vindecarii.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?