Ginecomastia reprezinta dezvoltarea anormala a volumului glandei mamare, unilaterala sau bilaterala, la barbati, copii sau adolescenti.

Introducere in ginecomastie
Ginecomastia reprezinta dezvoltarea anormala a volumului glandei mamare, unilaterala sau bilaterala, la barbati, copii sau adolescenti.
Trebuie facuta o diferentiere clara inca de la inceput intre cresterea de volum in regiunea mamara datorata Hipertrofiei Glandei Mamare (ginecomastia adevarata) si cresterea de volum datorata acumularii in exces de tesut adipos in aceasta zona, cauzele si implicit solutiile chirurgicale fiind diferite.
De obicei exista o combinatie a celor doi factori, de aceea se poate asocia lipoaspiratia la excizia chirurgicala subcutanata a glandei.
La nou-nascuti ginecomastia este cauzata de estrogenul mamei. Dispare la 2-3 saptamani dupa nastere.
La adolescenti ginecomastia este cauzata de modificarile hormonale de la pubertate. Sunt afectati aproximativ o treime dintre baietii de 13 si 14 ani. De obicei la adolescenti dispare de la sine dupa aproximativ 18 luni de la aparitie.
La adulti ginecomastia poate fi determinata secundar de unele boli ca:
- hipertiroidism
- alte afectiuni hormonale
- ciroza hepatica
- abuzul de bauturi alcoolice, droguri
- steroizi, anabolizante, antidepresivele si anxioliticele
Pentru precizarea diagnosticului, in afara de testele de laborator obisnuite, sunt necesare uneori alte investigatii indicate de medicul endocrinolog. Echografia mamara si Mamografia sunt obligatorii.
Spitalizarea este de 24 ore.
Interventia de ginecomastie
In cazul sanilor cu componenta predominant adipoasa lipoaspiratia poate fi suficienta, dar la sanii cu structura glandulara mai dezvoltata se recomanda mastectomia subcutanata. Uneori aceste tehnici pot fi asociate in aceeasi operatie.
Interventia se desfasoara in anestezie locala potentata intravenos sau in anestezie generala.
In cazul operatiilor asociate, acestea se desfasoara in doua etape:
- in prima etapa se practica lipoaspiratia in regiunea mamara, pentru a indeparta excesul de tesut adipos din zona si a preveni aparitia unor denivelari dupa excizia glandei.
- in a doua etapa, in aceeasi sedinta operatorie, se practica mastectomia adica excizia chirurgicala directa a glandei mamare (mastectomie subcutanata) cu abord periareolar. Incizia este semicirculara, la marginea inferioara a areolei mamare. De obicei se plaseaza cate un tub de dren pentru 12 ore pentru a favoriza eliminarea eventualelor colectii serohematice.Nu vor fi fire de scos.
Postoperator se aplica un bandaj compresiv (corset) cara se recomanda a fi mentinut permanent (cu pauzele necesare de igiena), timp de 3 saptamani. Timp de 3 zile se administreaza un antibiotic pe cale orala. Piesele recoltate se trimit la examen histopatologic.
Durerea postoperatorie este aproape absenta si este combatuta prin medicatie antalgica, ce poate fi administrata de câte ori e nevoie.
Pentru a preveni aparitia unui disconfort postoperator si pentru a se asigura conditiile optime unei cicatrizari cat mai estetice, se recomanda ca timp de 6 saptamani sa evitati activitatile fizice mai dificile si sa purtati permanent sutienul.
Nu se recomanda expunerea la soare sau solar in primele 3 luni de la operatie.
Este necesar aproximativ 1 an pentru maturarea cicatricilor si pentru ca regiunea mamara sa ajunga la forma definitiva.

Complicatiile ginecomastiei
omplicatiile ginecomastiei sunt relativ putine si in afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii:
- daca nu este asociata si lipoaspiratia in regiunea mamara, dupa excizia glandulara poate aparea in zona sanului o depresiune ca va fi de obicei atenuata spontan in decurs de cateva luni
- daca nu este purtat corsetul in mod corespunzator, in zona operata se poate forma un serom (lichid acumulat din drenajul fiziologic spontan in spatiul creat) ce poate impune evacuarea lui prin punctie sau insertia unui tub de dren pentru cateva zile.
Reintegrarea in activitatea cotidiana se poate face dupa cateva zile.