Sclerozarea varicelor superficiale

Durata operatie: 30-60 minute    Tip anestezie: locala   Perioada recuperare: 24 ore

Varicele superficiale sunt varice de talie mica, ce pot fi tratate prin injectii sclerozante. Sclerozarea varicelor superficiale reprezinta o alternativa excelenta chirurgiei, evitand afectarea sistemului venos profund al pacientului.

Clasificarea varicelor

Se estimeaza ca cel putin jumatate din populatia femeilor adulte sufera de aceasta problema cosmetica.

Vasele dilatate varicos pot fi clasificate dupa dimensiunea lor si procedeul terapeutic indicat astfel:

  • varice chirurgicale, de talie medie si mare (care sunt extirpate prin microincizii cutanate)
  • varice de talie mica, ce pot fi tratate prin injectii sclerozante
  • varicele foarte fine, intradermice, tratate cu ajutorul laserului.

Varicele superficiale pot aparea:

  • in forma de stea cu un grup de vene radiind dintr-un punct central intunecat
  • in forma de retea sau arbore, cu ramificatii pornind de la un trunchi central
  • pot fi simple, conturandu-se ca linii subtiri separate.

Varicele superficiale liniare sunt de obicei vazute in partea din spate a genunchiului, in timp ce modelul de tip arbore apare mai frecvent la exteriorul coapsei.

La dezvoltarea varicelor contribuie un numar de factori ca predispozitia ereditara, sarcina sau alte evenimente ce pot cauza schimbari hormonale, ingrasare, ocupatii sau activitati ce necesita statul indelungat pe scaun sau in picioare.

In prezent, multi chirurgi plasticieni folosesc drept tehnica de tratare sclerozarea varicelor superficiale.

Interventia de scleroterapie

Prin scleroterapie este injectata o solutie sclerozanta in varice folosindu-se un ac minuscul. Solutia produce o iritatie a peretelui vascular care determina producerea unei flebite limitate. Astfel lumenul vascular este obstruat prin formarea unor mici cheaguri, iar culoarea vaselor se schimba din rosu-violet in maroniu inchis si mai apoi in alb sidefiu si treptat dispar. Un tratament obisnuit dureaza de la 30 de minute pana la cel mult o ora. Sclerozarea varicelor superficiale reprezinta o alternativa excelenta chirurgiei, evitand afectarea sistemului venos profund al pacientului.

Aceasta procedura poate de asemenea ameliora simptomele neplacute asociate varicelor, incluzand durerea, fierbinteala, umflaturile si crampele nocturne.

Sclerozarea varicelor superficiale se poate efectua fara a fi necesara o perioada recuperatorie – pacientii isi pot relua lucrul si activitatile obisnuite in primele 24 de ore.

Corectia completa nu se evidentiaza la primul tratament. Doar un procent cuprins intre 50-70% din venele tratate vor disparea pentru totdeauna. In general, pentru rezultate optime sunt necesare 1-2 tratamente.

Dupa tratament, pacientii sunt rugati sa poarte ciorapi compresivi timp de 3 saptamani.

Indicatiile si complicatiile injectiilor sclerozante

Femeile de toate varstele care au venectazii intradermice sunt de obicei apte pentru scleroterapie. La unele femei, varicele pot deveni vizibile foarte devreme – in adolescenta. In schimb la altele, varicele nu sunt evidente pana in jurul varstei de 40 de ani.

Daca sunteti gravida sau alaptati, veti fi sfatuita sa recurgeti la amanarea tratamentului de scleroterapie. In cele mai multe cazuri, varicele care se contureaza la suprafata in timpul sarcinii, vor disparea de la sine in primele trei luni dupa nastere.

Complicatiile medicale ce pot aparea rareori includ :

  • formarea de cheaguri de sange in vene profunde
  • inflamatia severa
  • reactii alergice la solutia de sclerozare
  • lezare a pielii care poate lasa o cicatrice mica pigmentata permanenta.

O complicatie cosmetica destul de des intalnita este o pigmentare asimetrica – fenomen ce poate dura luni de zile, uneori chiar un an, pana la disparitie.

In concluzie, sclerozarea varicelor superficiale va poate imbunatati aspectul picioarelor, dar e nerealist sa credeti ca varicele vor disparea complet ca urmare a unui tratament. Dupa fiecare sesiune de scleroterapie, se vor observa imbunatatiri fata de precedentele.

Trebuie sa intelegeti faptul ca procedurile folosite trateaza doar acele vene care sunt vizibile; nimic nu e permanent si nu se pot preveni eventualele aparitii pe viitor a varicelor in alte zone.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?