Vergeturi

Vergeturile sunt “fracturi” la nivelul dermului ce apar in urma distensiei marcate a tesutului cutanat, cu ocazia unei cresteri rapide in volum.

Ce sunt vergeturile si cum evolueaza?

Vergeturile sunt “fracturi” la nivelul dermului ce apar in urma distensiei marcate a tesutului cutanat, cu ocazia unei cresteri rapide in volum. Fibrele de colagen din grosimea dermului se rup, rezultand spatii ca niste crevase, pielea ramanand in continuitate doar datorita stratului superficial, epidermal, prin grosimea caruia se vad structurile intens vascularizate de la nivelul dermului. In acest spatiu nou creat apar elemente celulare specifice procesului de inflamatie si reparare tisulara cu un bogat infiltart leucocitar si vase de neoformatie.

In vergeturi dermul se repara dar fara a mai avea o structura anatomica normala!

In termeni populari se spune ca “de bine ce-i merge crapa pielea pe el”. Daca si epidermal ar ceda, aceste fracturi ar deveni adevarate plagi, sangerande. Ca si “fracturi in derm”, vindecarea lor se face in timp, cu remodelarea colagenului in decurs de 6 – 12 luni de la incetarea fenomenului de tensionare asupra pielii.

Evolutia vergeturilor

In faza initiala, activa, vergeturile apar ca niste dungi rosii violacee, reliefate, dispuse paralel intre ele dar perpendicular pe directia de intindere a pielii.

Vergeturile mature, ajunse la faza finala de cicatrizare, apar ca niste linii fusiforme, neregulate pe margini, alb-sidefii, usor deprimate fata de pielea normala din vecinatate. Datorita lipsei melanocitelor la nivelul vergeturilor, acestea nu se pigmenteaza dupa expunerea la razele UV.

Vergeturile apar la in special la nivelul bratelor, coapselor, sanilor, soldurilor si feselor, la cresterea rapida in greutate sau la barbatii care folosesc medicamente ce contin steroizi anabolizanti.

Prevenirea aparitiei vergeturilor

  • Tinerea sub control a greutatii, cu evitarea cresterilor in timp scurt
  • Evitarea bailor fierbinti, a statului prelungit la soare
  • Folosirea de creme emoliente pe baza de ulei de catina
  • Masaj usor multidirectional pe zonele de risc

Tratamentul vergeturilor

Odata instalate, vergeturile nu mai pot fi facute sa dispara dacat daca se excizeaza in bloc cu zona cutanata afectata, in cadrul unor proceduri chirurgicale gen abdominoplastie, mastopexie, lifting de brate, lifting de coapse, etc.

Vergeturi active

Vergeturile inca active, in curs de vindecare, pot fi ameliorate prin atenuarea fenomenelor inflamatorii prin:

  • Aplicarea de dusuri alternative apa calda/apa rece de cateva ori pe zi
  • Folosirea cremelor cu efect antiinflamator
  • Terapia Laser CO2 aplicat in sedinte lunare, pe zona vergeturilor si a pielii din vecinatate.

Vergeturi maturate

Pentru vergeturile mature, alb-sidefii, scopul tratamentului este acela de a atenua diferentele de relief existente intre vergeturi si pielea normala vecina, prin:

  • Microdermabrazia repetata, in asociere cu masaj vacumatic
  • Sedinte de Peeling Chimic
  • Terapia Laser CO2

Toate aceste proceduri, aplicate izolat sau asociate, stimuleaza sinteza colagenului, imbunatatiind textura pielii. Ele se repeta la anumite intervale de timp si pot fi facute doar de catre medicul specialist.

 

Acidul Glicolic actioneaza asupra pielii intr-o maniera complexa, rezultatul final fiind o adevarata “slefuire” a straturilor superficiale. Cu cat tratamentul este mai indelungat, cu atat si efectul de netezire este mai vizibil.

Efectul de netezire a pielii – este realizat de acid prin trei mecanisme:

  • efectul de slefuire a pielii apare prin actiunea acidului, care dizolva legaturile chitinoase existente intre celulele moarte ale stratului superficial, favorizand astfel curatirea pielii si peelingul fin.
  • prin patrunderea acidului in stratul profund al pielii (stratul granulos), alcatuit din celule tinere si active, se stimuleaza rata de diviziune a acestor celule, crescand astfel numarul lor. Acest proces faciliteaza ridicarea la suprafata a stratului cu celule tinere (granulos).
  • acidul glicolic stimuleaza de asemenea si producerea de fibre elastice si de colagen. Tenul devine astfel mai tanar, mai luminos iar pielea mai neteda si mai elastica.

Trebuie retinut ca rezultatele tratamentelor sa vad abia dupa 5-6 luni, cand se incheie un ciclu regenerativ fibrilar si al substantei fundamentale din compozitia dermului.

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?