Reducţia mamară

Durata operatie: 2-3 ore   Tip anestezie: generala   Perioada recuperare: 7-10 zile

Micsorarea sanilor prin reductie mamara este o intervenţie chirurgicală concepută pentru a rezolva numeroase probleme cauzate de sâni excesiv de mari si plonjanţi (care atârnă).

Introducere in reductia mamara

Micsorarea sanilor prin reductie mamara este o intervenţie chirurgicală concepută pentru a rezolva numeroase probleme cauzate de sâni excesiv de mari si plonjanţi (care atârnă). Cresterea in volum si greutate a sanilor produce întinderea şi relaxarea ligamentelor care sustin glanda mamara, determinând căderea sânului (poza mamara) şi pierderea formelor feminine. De asemenea, există probleme fizice asociate cu sânii excesiv de mari – discomfort, dureri la nivelul coloanei, gâtului, umerilor şi spatelui, care devin prevalente.

Participarea la o viata sociala normala este limitata, pacientele cu hipertrofie mamara evitand dansul, gimnastica aerobica sau diferite alte activitati care produc balansarea trunchiului si miscarea disgratioasa a sanilor. De asemenea, sanii voluminosi nu permit aerisirea normala a santului inframamar si poate apare macerarea pielii, cu suprainfectie bacteriana sau micotica. Alte probleme, minore dar totuşi prezente, sunt nevoia de lenjere specială de susţinere (sutien mărime extra) şi dificultăţi în găsirea unor haine de mărime potrivită.

Tratamentul acestei stări nu este nou şi se practică de peste 50 de ani

Clasificarea ptozei sanilor in functie de volum
Fiecare tip de san are o indicatie chirurgicala diferita, ce va fi discutata cu pacientul la consultatie.

Scopul acestei operaţii este de a reduce volumul si greutatea sanilor si de a-i aseza intr-o pozitie normala. Aceasta implică îndepărtarea de ţesut mamar şi restabilirea conturului normal, păstrându-se proporţiile cu restul corpului.

De asemenea, este necesară repozitionarea complexului areola-mamelon în concordanţa cu noua forma a sânului. Se recomanda ca reductia mamara sa fie efectuata numai dupa minim 6 luni de la intreruperea alaptarii, deoarece abia dupa acest interval de timp sanii au revenit la o stare neutra din punct de vedere functional.

Interventia de reductie mamara

1. Preoperator

Preoperator, pe langa analizele uzuale, este necesar sa faceti si o mamografie, pentru a cunoaste preoperator eventualele probleme ce pot fi in tesutul glandular hipertrofiat si adaptarea corespunzatoare a planului terapeutic.

Fiind o operatie mare (practic cea mai dificila interventie de chirurgie estetica), se recomanda ca preoperator sa fiti intr-o stare de sanatate cat mai buna, sa nu fiti racita, in perioada ciclului, sau in convalescenta dupa o alta afectiune. Orice tratament cu aspirina sau administrarea de anticonceptionale trebuie oprite cu 2-3 saptamani inainte de operatie. De asemenea trebuie sa renuntati la fumat 2-3 saptamani inainte si o saptamana dupa operatie. In ziua operatiei de micsorarea sanilor nu trebuie sa mancati si sa beti nimic.

2. Interventia

Operatia de reductie mamara se face sub anestezie generală şi durează 2-3 ore.

Cicatricile vor avea de obicei o forma de ancora, coborand din jurul areolei mamare in directie verticala spre santul inframamar, unde se afla localizata o incizie orizontala, cu un brat spre regiune sternala si altul spre regiunea laterala a sanului. Oricum, vor exista cicatrici şi, chiar dacă ele sunt ascunse în liniile naturale de contur, majoritatea se vor ameliora spontan în timp de 6 luni. Poziţia acestor cicatrici, împreună cu alte întrebări pe care doriţi să le puneţi vor fi pe larg discutate în timpul consultaţiei.

Pentru a preveni acumularea de sange in regiunea operata si aparitia unor complicatii legate de acest fapt, veti avea cate un tub de drenaj de fiecare parte a trunchiului, pentru una sau doua zile. Imediat ce pe tuburile de dren nu se scurge nimic, acestea se pot scoate si puteti pleca acasa. Cusaturile se fac cu fire resorbabile, cu materiale de cea mai buna calitate, astfel incat cicatricea sa fie cat mai mica. La suprafata pielii se aplica un spray adeziv si un pansament special care permite o vindecare optima. Nu vor fi fire de scos.

Se recomanda sa reveniti la control la o luna si la sase luni de la operatie.

Este necesar sa ramâneti una sau doua nopti în clinica.

3. Postoperator

Postoperator veti primi o medicatie cu antibiotice, vitamine si calmante pe cale intravenoasa, cu reluarea progresiva a alimentatiei normale in primele 24 de ore. Tratamentul antibiotic va fi continuat pe cale orala timp de 5 zile. De asemenea, in cazul in care se constata prezenta unui grad de anemie, veti primi si un supliment de fier pe cale orala.

Durerea postoperatorie este moderata si este combatuta prin medicatie antalgica, ce poate fi administrata de câte ori e nevoie. Dupa operatie se aplica un pansament de protectie care se va schimba zilnic timp de 7 zile. Pentru a preveni aparitia unui disconfort postoperator si pentru a se asigura conditiile optime unei cicatrizari cat mai estetice, se recomanda ca timp de 6 saptamani sa evitati activitatile fizice mai dificile si sa purtati permanent sutienul.
Nu se recomanda expunerea la soare sau solar in primele 3 luni de la operatie. Este necesar aproximativ 1 an pentru maturarea cicatricilor si pentru ca sânul sa ajunga la forma definitiva.

Complicatiile interventiei de reductie mamara

În afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza de parti moi), pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii.

Dupa aceasta operatie, posibilitatea de alaptare poate fi uneori afectata. Se recomanda ca, daca intentionati sa mai nasteti, sa amanati interventia chirurgicala deoarece o noua sarcina va modifica din nou forma si dimensiunile sanilor si se pierde o parte din rezultatul ei estetic.

Sensibilitatea areolei poate fi pierduta partial sau complet în functie de tehnica efectuata. Uneori poate apare o senzatie de amortire în zonele cicatriceale.

Este de nedorit, dar poate sa existe o asimetrie a sânilor dupa operatie. Totusi, având în vedere ca, nici în situatii normale cei doi sâni nu sunt identici, obtinerea unei simetrii postoperatorii perfecte reprezinta o dorinta nerealista.

Sunt rare cazurile în care cicatricile rezultate sunt mari, fiind necesara o revizie operatorie ulterioara.

Rezultatele reductiei mamara sunt extrem de bune si pline de satisfactii pentru pacienta.

Un comentariu tipic dupa operatie:

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?