Peeling chimic

Peeling-ul chimic constă în aplicarea pe suprafaţa pielii a unor acizi (glicolic, tricloracetic sau fenolic), ce produc o arsură cu o profunzime bine controlată a cărei vindecare va avea ca efect întinderea si întinerirea pielii, prin acţiunea la nivel microscopic.

Indicatiile peeling-ului chimic

  • Intinerirea fetei, gatului, decolteului, mainilor
  • Atenuarea ridurilor fine de la nivelul fetei
  • Tratamentul acneei
  • Atenuarea cicatricilor dupa acnee
  • Atenuarea vergeturilor de la nivelul trunchiului si membrelor
  • Indepartarea progresiva a petelor hiperpigmentare ale fetei
  • Asociat altor tratamente cosmetice
  • Asociat Filerilor
  • Asociat tratamentelor cu Toxina Botulinica
  • Asociat Adipoimplantului Facial

Cum actioneaza peeling-ul chimic

Prin peeling-ul chimic microscopic se îndepărtează stratul superficial al pielii şi totodată este stimulată formarea de colagen nou în straturile profunde. Pielea va căpăta astfel un aspect neted, întins, proaspăt şi tineresc. Liftingul microscopic, este indicat pentru îndepărtarea ridurilor faciale fine şi anumitor tipuri de hiperpigmentare.

De asemenea peeling-ul chimic bland, cu acid glicolic, poate face parte din “pachete” terapeutice cosmetice, ca final de procedura. El poate fi repetat de cateva ori pe an, fara efecte secundare negative.

Folosirea agenţilor chimici mai slabi (acid glicolic) este si mai puţin riscantă, dar eficienţa lor ca slefuire este si ea mai redusa, aceste tipuri de peeling-uri fiind indicate in special pentru tratamentul acneei si cicatricilor dupa acnee.

Peeling-ul cu TCA nu determină arsuri foarte profunde, astfel că depigmentarea totală sau apariţia cicatricilor hipertrofice (îngroşate) pe piele sunt mult mai rare. Se pot practica aplicări repetate la 1-3 luni de TCA – eficienţa fiind comparabilă cu aceea a fenolului, dar cu un grad de siguranţă mult mai ridicat.

În funcţie de particularităţile pielii dumneavoastră, va trebui să urmaţi un tratament pregătitor, timp de minim 3 săptămâni, cu crema GLYCON (care conţine acid glicolic).

Pregătirea cu GLYCON se întrerupe cu 24 de ore înainte de şedinta de peeling chimic.

Pacientul ideal pentru peeling chimic izolat, este cel cu o ptoză facială minimă şi riduri fine, care doreşte o îmbunătăţire evidentă a aspectului feţei, dar la care un lifting chirurgical nu este indicat.
Peeling-ul bland

Peelingul bland, cu acid glicolic la o concentratie 35-50%, se face intr-o sedinta de numai 30 min, si pacientul poate relua activitatea sociala normala in orele imediat urmatoare. Imediat dupa tratamentul cu acid glicolic, pielea capata un aspect usor rosu, culoarea revenind la normal in urmatoarele 12 ore.

Nu se formeaza cruste si nici nu se produc exfolieri cutanate vizibile. Acest tratament poate fi urmat fara restrictii, la interval de cateva luni, in mod constant, cu efecte vizibile de intinerire si mentinere a aspectului proaspat al pielii.

Nu se recomanda expunerea directa la soare mai devreme de 2 – 4 saptamâni dupa un peeling mai agresiv, deoarece pot apare hiperpigmentari in zonele tratate, ce pot fi definitive. Pentru a preveni aceasta complicatie, se recomanda folosirea în primele 2 luni post-peeling, a unor creme cu Factor de Protectie UV 50.

Deoarece efectul protector UV este activ doar pentru 2-3 ore, se recomanda sa utilizati aceasta crema de cateva ori pe zi, sub orice machiaj pe care îl folositi.

Pentru mentinerea efectelor obtinute ca urmare a tratamentului cu acid tricloracetic sau cu acid glicolic, recomandam folosirea constanta a produselor din gama Glycon.

Complicatiile peeling-ului chimic

Uneori poate aparea un aspect de pigmentare neuniforma a fetei, în ciuda eforturilor tehnice pentru a-l evita. Pentru a preveni aceasta complicatie, se recomanda folosirea constanta a produselor din gama Glycon si a unor creme cu Factor de Protectie UV 50.

Pentru purtatorii de virus herpes, pentru a evita contaminarea cu extinderea herpesului la nivel facial, trebuie luate masuri speciale. Acestea includ amanarea tratamentului chimic cu cel putin 3 saptamâni de la data ultimului puseu infectios si administrarea de Acyclovir (unguent si capsule), imediat dupa peelingul chimic..

Formarea de cicatrici hipertrofice si keloide sunt complicatii foarte rare, ce pot apare la nivelul buzelor, la pacientii cu infectii bacteriene sau virale herpetice, survenite în perioada urmatoare unui peeling chimic agresiv.