Diminuarea transpiratiei

Odata cu sosirea verii, caldura si lumina puternica a soarelui, determina declansarea unor mecanisme adaptative, menite sa ne creasca gradul de toleranta, dar care sunt uneori neplacute prin amploarea lor. Este vorba de transpiratia excesiva axilara, a mainilor sau picioarelor.

Cum se trateaza transpiratia excesiva?

Odata cu sosirea verii, caldura si lumina puternica a soarelui, determina declansarea unor mecanisme adaptative, menite sa ne creasca gradul de toleranta, dar care sunt uneori neplacute prin amploarea lor. Este vorba de transpiratia excesiva axilara, a mainilor sau picioarelor, si ridurile provocate de contractura indelungata a muschilor din etajul superior al fetei.

Transpiratia excesiva, poate aparea si ca un fenomen de insotire a unor reactii postagresionale fizice sau psihice, accentuand uneori disconfortul si determinand persoana sa se retraga din colectivitate. Aceste reactii pot impiedica desfasurarea normala a unor activitati sociale care necesita un anumit protocol cu purtarea unor toalete elegante. Cum ar arata o tanara domnisoara cu calitatile unui fotomodel, imbracata intr-o tinuta eleganta, dar leoarca de transpiratie si rochia puternic umezita in zona subratului? Oricat s-ar stradui sa faca fata situatiei, asupra ei planeaza un nor de jena ce poate ajunge chiar la penibil.

Din fericire, medicina moderna a gasit o solutie pentru acestea, si, cu ajutorul neurotoxinei, le reda stralucirea si fericirea binemeritata. Solutia cu neurotoxina este preparata cu cateva minute inainte de injectare, si cu o seringa fina, gradata cu zecimi de mililitru, se injecteaza strict intradermic in zonele afectate de transpiratie.

Interventia cu neurotoxina

Lichidul prezent sub forma de transpiratie, este produs de glandele sudoripare, situate in grosimea dermului, cu o densitate de 100-200 /cm2 la nivelul pielii spatelui, 300/ cm2 la nivelul pielii capului, 400/ cm2 la nivelul pielii axilare si peste 500/ cm2 la nivelul pieliipalmelor si picioarelor.

Functia glandelor este controlata de sistemul nervos care, prin eliberarea de acetilcolina din terminatiile nervoase determina stimularea secretiei glandulare. Injectarea intraderminace neurotoxina blocheaza eliberarea de acetilcolina, si ca urmare secretia glandulara nu mai are loc.

Deoarece trebuie respectata o anumita dozare a substantei, pe suprafata pielii se deseneaza o grila, in fiecare spatiu delimitat injectandu-se cantitatea dozata de neurotoxina.

Pacientul este sub anestezie generala de scurta durata, deoarece injectarea intradermica in zona axilei, palmelor sau picioarelor este foarte dureroasa. Sunt persoane cu o toleranta buna la durere la care injectrea se poate faca doar cu o sedare usoara. Dupa injectare pe zona tratata se aplica un strat de comprese racite cu gheata, pentru a induce o vasocostrictie locala ce favorizeza difuziunea substantei intr-o zona strict delimitata, si asigura obtinerea unor efecte previzibile si constante.

Efectele tratamentului se instaleaza in cateva zile si dureaza 6-8 luni, suficiente pentru a depasi perioada caldurilor mari din timpul verii.

Doar din aceste cateva explicatii, se intelege de ce tratamentele cu neurotoxina trebuie facute in conditii deosebite, cu dotari corespunzatoare asigurarii unei anestezii generale si tratarii eventualelor reactii ce pot aparea la injectare. Nu intelegem cum in unele „Cabinete de Cosmetica” cosmeticiana are gradul de nebunie de a aplica aceste tratamente, doar in virtutea unor cunostinte acumulate de pe internet sau dupa o practica „pe vapor” sau in „tari exotice” alaturi de „esteticieni” fara calificare medicala, unde nu se aplica o legislatie care de fapt in acele locuri este inexistenta. Faptul ca reactiile adverse au un procent mic de aparitie, nu inseamna ca nu exista.

Contraindicatiile utilizarii neurotoxinei

Contraindicatiile utilizarii neurotoxinei sunt legate de prezenta sarcinii, lactatiei, miastenia gravis, tratamente in desfasurare cu penicilina, chinina, aspirina, anticoagulante sau alergia la albumina.

Ca reactii locale pot fi intalnite durerea, edemul, eritemul, echimoza, cefaleea sau hiperestezia temporara. Reactiile sistemice cuprind eruptii cutanate la distanta cu caracter alergic, greata, oboseala, senzatia de rau si alte simptoame asemanatoare racelii.

Examenul clinic atent al pacientului, profesionalismul medicului curant si conditiile in care se executa procedura, adecvate pentru administrarea eventuala a unei anestezii generale sau aplicarii unor proceduri de combatere a reactiilor alergice, sunt factori care cresc siguranta acestui act medical.

Neurotoxina reprezinta una din cele mai spectaculoase achizitii in domeniul medicinei estetice fascinand pacientii prin simplitatea aparenta a procedurii si rezultatele aproape imediat vizibile pentru tratamentul impotriva transpiratiei excesive.