Programeaza-te la
consultatie acum
sau suna la 0264 414 677
Chirurgia complicatiilor implantelor mamare
Chirurgia complicatiilor implantelor mamare, Cluj-Napoca
Chirurgia complicatiilor implantelor mamare, Cluj-Napoca

Chirurgia complicatiilor implanturilor mamare

Introducere

Implanturile mamare, sau altfel denumite protezele mamare, sunt folosite in hipotrofiile mamare, ptozele mamare mici, asimetriile mamare, reconstructia mamara (singure sau in asociere cu lambouri musculare) sau la inlocuirea implanturilor mai vechi pentru corectia contractiei capsulare.

Imbatranirea tesuturilor si ptoza mamara apar in timp ca urmare a evolutiei naturale a procesului de imbatranire, dar ele sunt accentuate de prezenta unor implanturi cu greutati mai mari de 250 grame!

In Concluzie trebuie subliniat inca de la inceput:
Cu cat implanturile sunt mai mari, cu atat si complicatiile vor fi mai precoce!
Orice interventie secundara necesara pe un san care are un implant mamar trebuie facuta de un specialist in rezolvarea acestor probleme.

Daca orice chirurg esteticien poate plasa un initial implant mamar, doar unul cu experienta poate corecta problemele secundare generate de implant.

Implanturile mamare au o garantie tehnica de minim 10 ani.

Aceasta nu inseamna ca ele trebuie schimbate in mod automat la sfarsitul acestei perioade. De obicei, dupa acest interval de timp, care de altfel variaza de la o persoana la alta, in functie de tipul biologic si incarcatura genetica familiala, apar modificari la nivelul sanilor legate fie de starea fiziologica (sarcina, alaptare), episoade de ingrasare urmate de cure de slabire, sau pur si simplu in cadrul procesului de imbatranire. Implantul mamar are un volum care nu se schimba in timp, dar invelisul constituit din sanul pacientei sufera modificari naturale. Implantul poate sa nu mai corespunda noilor situatii aparute, si uneori pot fi necesare oparatii de corectare a pozitiei implantului, de inlocuire a implanturilor

De aceea se spune ca, odata introdus un implant mamar, pacienta va avea, mai devreme sau mai tarziu, alte interventii chirurgicale legate de prezenta implanturilor.

Folosirea implanturilor ieftine, fara certificate de calitate sau fara garantii de la producator pot genera dezastre asemanatoare celor intamplate dupa implanturile PIP (Poli Implant Prosthesis) pana in 2010.

Nu va zgarciti la calitate!

Nu acceptati “Oferete”, “Promotii” sau “Loterii”
.


Alegerea implanturilor mamare

Examinarea preoperatorie corecta si amanuntita, a sanilor si toracelui pacientei, cu consemnarea datelor in fisa clinica si mai apoi introducerea lor in programul ce sugereaza alegerea imlantului potrivit cazului respectiv, alaturi de folosirea unei tehnici chirurgicale corect aleasa, constituie garantiile abtinerii unor rezultate cat mai placute, apropiate de forma ideala a sanului natural si estetic.

Pentru obtinerea unui rezultat estetic maximal, noi folosim numai implanturi mamare de tip Mentor, cu gel coeziv de silicon generatia III cu memorie, cu suprafata texturata, si cu o forma anatomica personalizata, ce permite alegerea modelului de implant in functie de caracteristicile fizice ale trunchiului pacientei.

Prof. Toma T. Mugea a creat un program special pe calculator, care usureaza si confera mai multa exactitate in selectarea implantului corespunzator.

Marimea implantului poate varia în functie de dorinta pacientei si de sfatul chirurgului. În orice caz, marimea implantului este selectata pe baza gradului de tensiune din interiorul sânului si forma tesutului mamar capabil sa accepte implantul. De asemenea, trebuie luate în calcul atât statura cât si dezvoltarea fizica generala.

La clinica noastra exista posibilitatea de a masura exact marimea necesara, tinând cont si de dorinta pacientei. Obiectivul comun este obtinerea unui rezultat cât mai apropiat de aspectul natural.


Riscurile operatiei

În afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza partilor moi) pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii. Trebuie subliniat ca aceste complicatii sunt posibile dar foarte putin probabile!

Analizele preoperatorii efectuate in ziua operatiei, precum si consultatia anestezico-chirurgicala detaliata, la care se adauga onestitatea pacientului in relatarea corecta a antecedentelor si eventualelor probleme de sanatate pe care le are, sunt elemente care contribuie la reducerea marcata a acestor riscuri, fara insa a le anula.

Examinarea imagistica postoperatorie a sânului.

Desi prezenta unui implant la nivelul sânului poate influenta citirea radiologica a unei mamografii (iar acest lucru poate împiedica detectarea unui cancer în stadiu incipient), acum exista tehnici noi care rezolva aceasta problema. Statisticile au demonstrat ca mamografia este la fel de utila în depistarea cancerului mamar atât la pacientele cu implanturi cât si la cele fara implanturi, daca citirea a fost atenta, de catre o persoana cu experienta. De aceea este important sa informati radiologul si pe cel care va face radiografia, despre existenta implantului, pentru ca exista tehnici specifice de vizualizare a tesutul care înconjoara implantul.

Implanturile Mamare si Cancerul de San
Comitetul European de Asigurare a Calitatii Produselor Medicale folosite in Chirurgia Plastica, prezidat de J.P.A. Nicolay din Belgia, a dat publicitatii, in ian.1999 o declaratie in 10 puncte in care se arata ca implanturile mamare cu silicon sunt la fel de sigure si inofensive ca si cele cu ser fiziologic, si nu exista nici o corelatie intre prezanta implanturilor si aparitia cancerului mamar, sau a altor afectiuni alergice sau imunitare (Consensus Declaration of EQUAM, J.P.A.Nicolai, Brit.J.Plast.Surg. 52,78-81,1999).

Ca urmare, in Europa, conform acestei declaratii, pot fi folosite toate tipurile de implanturi care includ in compozitia lor silicon. Dupa indelungate procese de reautorizare, determinate de “valurile” provocate de mass media si firmele de avocatura, din 2006 si in USA pot fi folosite implanturile cu continut gel coeziv silicon, produse de compania Mentor. In Romania, sunt autorizate implanturile companiilor Mentor, Eurosilicone, Allergan si Silimed.

Ca si posibile complicatii, literatura de specialitate mentioneaza:
 • Durerea si un grad de discomfort ce pot apare uneori imediat postoperator, in special dupa plasarea implanturilor in spatele muschiului si folosirea de volume prea mari, care depasesc limitele anatomice si tensioneaza tesuturile, neobisnuite cu asemenea dimensiuni, scad de obicei odata cu vindecarea, in primele 3 -7 zile. Uneori ele pot persista si 2-3 saptamani, limitand miscarea bratelor. Doar masuratorile cu evaluarea corecta a pacientei urmata de alegera implantului potrivit ca volum pot scadea semnificativ acest risc.
 • Moda implanturilor prea mari sunt sursa sigura a aparitiei precoce a complicatiilor postoperatorii. Se vorbeste foarte mult despre implanturi foarte mari, atunci cand sunt puse, si foarte putin despre ele atunci cand au probleme si trebuie scoase! Pacientele sunt manipulate involuntar de media si accepta fara sa stie o interventie care mai tarziu le va crea probleme.
 • Modificari ale sensibilitatii mamelonului pot apare rareori, dar de obicei sensibilitatea revine la normal în câteva saptamâni. Ocazional, modificarile de sensibilitate pot fi permanente sau, zona mamelonara poate deveni suprasensibila. Aceste modificari dispar cu timpul.
 • Sângerarea - în orice interventie chirurgicala exista riscul sângerarii sau a formarii hematomului. Totusi daca se produce precoce postoperator, este necesar drenajul (orice colectie fluida din jurul implantului necesita drenaj).
 • Infectia poate apare intr-un numar foarte redus de cazuri, necesitând îndepartarea temporara a implantului si toaleta regiunii. Doar la cateva luni de la vindecarea procesului septic, va fi introdus un implant nou, deoarece un implant extras nu mai poate fi folosit!
 • Contractia capsulara - reprezinta cea mai comuna problema legata de orice tip de implant. Acest fenomen consta în dezvoltarea în jurul implantului a unui strat de tesut fibro-conjunctiv de reactie - de altfel acesta este raspunsul natural al organismului la introducerea în corp a unui material strain. Ideal, capsula ramâne supla si pliabila. În cazul în care tesutul cicatriceal se îngroasa si se contracta, acesta comprima implantul, iar sânul apare rotund si ferm, uneori sensibil. Contractia capsulara poate începe oricând postoperator, chiar si dupa câteva luni si, cel mai frecvent, apare într-o singura parte. Deoarece cicatricea capsulara se produce întotdeauna într-un anumit grad în jurul implantului, retractia capsulara este considerata un risc important al implantului mamar. Pentru a se diminua raspunsul organismului la implant, se combina tipul de implant texturat cu o tehnica chirurgicala adecvata de plasare a implantului - anterior sau posterior de muschiul pectoral. Formarea capsulei poate modifica si forma sânilor si poate fi necesara o reinterventie chirurgicala de corectie.
 • Asimetria mamara, forma inestetica a sanilor, pozitia anormala a mameloanelor, por apare uneori in cazurule dificile, cu malformatii toracice,
 • Faldurile sau Plicaturile pe implant, vizibile in special daca tesuturile sunt subtiri si implanturile mamare prea grele (peste 250 grame) sunt complicatii uneori de neevitat.
 • Spargerea sau ruptura implantului este foarte putin probabila în cazul implanturilor moderne, dar se poate întâmpla ca urmare a unei loviri puternice a pieptului (agresiune, lovire cu mingea de golf sau tenis cu o forta deosebita, sau într-un accident rutier). Prin folosirea implanturilor de ultima generatie, cu gel de silicon coeziv III, care nu curge si se comporta ca o masa unitara, chiar daca implantul este rupt, siliconul nu curge, facilitand. Ruptura implantului poate fi diagnosticata clinic, ultrasonografic, sau radiografic.
 • Seromul reprezinta prezenta de lichid in jurul implantului si ea poate apare precoce (la cateva saptamani de la operatie), ca urmare a acumularii de sange sau ser ce nu a fost drenat, sau tardiv (la cateva luni sau ani) datorita reactiei capsulare asemanator unei sinoviale. In cazul seromului precoce, tratamentul antiinflamator poate rezolva problema, dar in seromul tardiv se impune pe langa schimbarea implantului si indepartarea capsulei.
 • Imbatranirea tesuturilor si ptoza mamara apar in timp ca urmare a evolutiei naturale a procesului de imbatranire, dar ele sunt accentuate de prezenta unor implanturi cu gareutati mai mari de 250 grame!


In concluzie

Cu cat implanturile sunt mai mari, cu atat si complicatiile vor fi mai precoce!

Orice interventie secundara necesara pe un san care are un implant mamar trebuie facuta de un specialist in rezolvarea acestor probleme.

Daca orice chirurg esteticien poate plasa un initial implant mamar, doar unul cu experienta poate corecta problemele secundare generate de implant.

„Sanii Mariti Trebuie sa Arate si Naturali”
Rating pentru "Complicaţiile implatelor mamare şi rezolvarea lor":
3.0 / 5 bazat pe 3 voturi.
Programeaza-te pentru un consult
sau suna la 0264 414 677
Toate drepturile rezervate. Centrul de Excelenta in Chirurgie Estetica Medestet
Web design: Netlogiq Cluj