Programeaza-te la
consultatie acum
sau suna la 0264 414 677
Implant mamar la Clinica Medestet din Cluj-Napoca
Implant Mamar la Clinica Medestet din Cluj-Napoca
Implant mamar la Medestet, Cluj-Napoca

Marirea sanilor cu implante mamare (silicoane), mamoplastia de augmentare

Introducere

"Sanii Sunt Ochii Trunchiului” afirmatie a Prof. Toma T. Mugea a devenit cunoscuta in lumea intreaga datorita numeroaselor lucrari stiintifice comunicate si prezentate la prestigioase congrese internationale, la care a fost invitat in calitate de expert in chirurgia estetica a sanului.

Ea reflecta importanta sanilor pentru feminitate si grija pe care un chirurg estetician trebuie sa o acorde interventiei pe aceasta regiune anatomica.

Mamoplastia de augumentatie consta in marirea sanilor, prin introducerea unui implant dintr-un material gelatinos, sau continand ser fiziologic, printr-o incizie mica, într-un buzunar creat în spatele fiecarei glande mamare.

Implantele mamare sunt folosite in chirurgia estetica si in chirurgia plastica de reconstructie a sanilor de peste 30 de ani, experienta dobandita, atat din punct de vedere chirurgical cat si din punct de vedere al tehnologiei fabricarii implantelor, contribuind la obtinerea unor rezultate spectaculoase.

Din pacate, nici un exercitiu fizic sau tratament hormonal nu are un efect notabil asupra volumului sânilor mici. În afara celei chirurgicale, nu este nici o alta metoda care sa creasca evident marimea si consistenta sânilor. De aceea, mamoplastia de augmentare a devenit una din cele mai frecvente interventii chirurgicale folosite in chirurgia estetica, anual fiind operate numai in USA peste un milion de femei.

Aceasta operatie are un impact psihologic major, ajutând multe femei sa dobandeasca o imagine mai buna despre propria persoana, prin aceasta contribuind la cresterea încredererii în sine.

Indicatiile operatiei de marirea sanilor cu implant mamar

Acest tip de operatie se adreseaza femeilor cu sânii prea mici in comparatie cu trunchiul (date reiesite din masuratorile si calcululele efectuate pe baza schemei Prof. Toma T. Mugea), cu sanii moderat cazuti, (situatie aparuta fie dupa nastere si alaptare, fie dupa o masiva pierdere în greutate), sau la femeile la care sânii nu au fost niciodata complet dezvoltati.

Preoperator pacientele sunt foarte atent examinate de catre chirurg, luindu-se in calcul marimea si forma trunchiului, dimensiunile sanului, proiectia sa fata de torace, precum si forma, pozitia si dimensiunile areolei mamare, în vederea întelegerii cât mai corecte a problemelor existente obiectiv si a stabilirii strategiei chirurgicale necesare rezolvarii lor.

Daca volumul mic este însotit si de caderea sânilor (ptoza mamara), intr-un grad ce nu poate fi corectat numai cu ajutorul implantelor mamare, excesul cutanat poate fi indepartat prin asocierea unei operatii de mastopexie (ridicarea sanilor), interventie care poate fi efectuata in acelasi timp operator sau dupa cateva luni.

Operatia de marirea sanilor

Incizia
Incizia pe care noi o recomandam este situata la nivelul santului inframamar, pe o lungime de 4-6 cm.

Preferam aceasta localizare deoarece accesul in spatiul retroglandular este direct, nu sunt interferente cu tesutul glandular si cicatricea este foarte putin vizibila. Sunt unii chirurgi care folosesc si incizii la nivelul areolei mamare. Noi nu suntem de acord cu aceasta deoarece prin acest abord sunt sectionate atat canalele galactofore cat si glanda mamara. Astfel se creaza o posibilitate de contaminare bacteriana a implantului, crescand riscul aparitiei contractiei capsulare si in acelas timp modifica arhitectura glandei mamare, generand dificultati la interpretarea unei mamografii ulterioare. De asemenea abordul transareolar poate afecta alaptarea, prin sectionarea canalelor galactofore.

Pozitia Implantului
Implantul poate fi plasat în spatele sau în fata muschiului pectoral, care acopera coastele. Inca de la inceputul folosirii implantelor mamare pentru marirea sanilor, chirurgii plasticieni au cautat cea mai convenabila localizare a plasarii implantului, atat din punct de vedere estetic, cat si al prevenirii eventualelor complicatii ulterioare. Cele mai folosite zone, considerate clasice, sunt cele retroglandulare si retropectorale.

Prima optiune de asezare a implantului mamar este logic in plan prepectoral!

Doar daca nu permit conditiile anatomice locale se merge in plan retrofascial sau retromusculofascial! Aceste pozitii sunt pastrate ca rezerva pentru rezolvarea eventualelor complicatii ce pot apare in timp.

Asezarea implantului in fata muschiului pectoral poate fi facuta atunci cand pacienta are un tesut adipos si glanda mamara relativ bine reprezentate, la nivelul regiunii pectorale, astfel incat implantul sa fie bine acoperit.

In cazul implantelor subglandulare, (plasate intre glanda mamara si muschiul pectoral), cele mai frecvente neajunsuri sunt legate de vizibilitatea mai accentuata a marginii superioare a implantului, in special la femeile mai slabe, si riscul mai mare de aparitie a contractiei capsulare. De asemenea, planul subglandular este mai putin favorabil (chiar delicat) efectuarii mamografiilor, interferand cu imaginea sanului, asa mic cat este el!

Din anul 2000, s-a introdus in practica un nou procedeu cu plasarea implantelor in plan retrofascial, adica intre glanda si muschi, dar sub fascia muschiului pectoral. In clinica Medestet acest procedeu este folosit inca din 2002, rezultatele noastre fiind foarte bune, asemanatoare celor prezentate de initiatorii metodei. De altfel, experienta noastra, printre cele mai vaste, a fost apreciata si la congresele internationale la care a fost prezentata.

Plasarea implantelor mamare in plan subfascial aduce avantajele plasarii implantului submuscular (acoperirea mai buna in zona superioara a sanului si scaderea riscului aparitiei contractiei cpasulare), dar fara riscul deplasarii la contractia musculara, permitand astfel o buna activitate fizica postoperator.

Daca aceste tesuturi sunt subtiri, slab reprezentate, pentru a se preveni aspectul neplacut de evidentiere a marginilor implantului, se recomanda asezarea implantului intr-un plan mai profund, in spatele muschiului pectoral.

Implante mamare plasate retropectoral
Implante plasate retropectoral

Dezavantajul acestei pozitii il constituie prezenta riscului de deplasare laterala a implantului, in cazul in care pacienta este sportiva si foloseste intens musculatura pectorala (inotatoare, schioare, balerina, body building, etc.).
 
Implant mamar plasat retrofascial
Implant mamar plasat retrofascial.
 
Diagrama elaborata de calculator pe baza datelor colectate la examenul fizic al pacientei prezentata in figura alaturata.

Diagrama elaborata de calculator pe baza datelor colectate la examenul fizic al pacientei prezentata in figura alaturata.

 
Marirea sanilor cu implante Mentor CPG model anatomic 322, cu volum de 195cc.

Marirea sanilor cu implante Mentor CPG model anatomic 322, cu volum de 195cc.

In cazul in care grosimea structurilor de acoperire a implantului este mai mica de 2 cm, in special la nivelul polului superior si/sau daca pacienta are un grad de ptoza ce poate fi corectat prin folosirea unui impant mamar, este indicata folosirea unei tehnici chirurgicale speciale, cu palsarea implantului in „dublu plan” retromusculofascial.

Muschiul pectoral acopera si protejaza implantul la nivelul polului superior, iar in jumatatea inferioara implantul este protejat de fascia muschiului pectoral. Aceasta tehnica chirurgicala a fost imaginata de noi si o folosim de peste 8 ani, cu rezultate clinice foarte bune.
 
Plan dublu retromusculofascial, cu sectionarea partiala a originii muschiului pectoral
Plan dublu retromusculofascial, cu sectionarea partiala a originii muschiului pectoral
 
Marire a sanilor cu implante Mentor CPG model anatomic 322, cu volum de 255cc, pentru corectare volumului si ptozei moderate.
Marire a sanilor cu implante Mentor CPG model anatomic 322, cu volum de 255cc, pentru corectare volumului si ptozei moderate.

Examinarea preoperatorie corecta si amanuntita a sanilor si toracelui pacientei, cu consemnarea datelor in fisa clinica si mai apoi introducerea lor in programul ce sugereaza alegerea implantului potrivit cazului respectiv, alaturi de folosirea unei tehnici chirurgicale corect aleasa, constituie garantiile obtinerii unor rezultate cat mai placute, apropiate de forma ideala a sanului natural si estetic.

Pentru obtinerea unui rezultat estetic maximal, noi folosim numai implante mamare de tip Mentor, cu gel coeziv de silicon generatia III cu memorie, cu suprafata texturata, si cu o forma anatomica personalizata, ce permite alegerea modelului de implant in functie de caracteristicile fizice ale trunchiului pacientei. Noi am creat un program special pe calculator, care usureaza si confera mai multa exactitate in selectarea implantului corespunzator.

Marimea implantului poate varia în functie de dorinta pacientei si de sfatul chirurgului. În orice caz, marimea implantului este selectata pe baza gradului de tensiune din interiorul sânului si forma tesutului mamar capabil sa accepte implantul. De asemenea, trebuie luate în calcul atât statura cât si dezvoltarea fizica generala.

La clinica noastra exista posibilitatea de a masura exact marimea necesara, tinând cont si de dorinta pacientei. Obiectivul comun este obtinerea unui rezultat cât mai apropiat de aspectul natural.

Vor exista cicatrici, dar acestea vor fi cât se poate de mici (de obicei 4-6 cm) si ascunse in pliul inframamar. În majoritatea cazurilor ele se atenueaza in timp si devin greu de observat.

În momentul în care va decideti pentru operatie, trebuie sa luati în considerare anumiti factori, cum ar fi:
  • analizele de sange, urina, Rx toracic si EKG sa fie in limite normale
  • un rezultat bun la mamografie/echografie mamara si
  • absenta oricarui focar de infectie, acut sau cronic, indiferent de localizare.

Operatia se face în anestezie generala si dureaza aproximativ 1 ora. Plaga va fi suturata cu fire plasate la interior, iar tegumentul va beneficia de aplicarea unui spray adeziv si catorva benzi de hartie speciala, ce favorizeaza obtinerea unor cicatrici fine, putin vizibile. Pacientul nu trebuie sa revina pentru scos fire!

Pentru prevenirea complicatiilor legate de prezenta sangelui in jurul implantului (hematom, serom), este necesara plasarea unor tuburi de drenaj, exteriorizate pe partea laterala a trunchiului. Acestea vor fi scoase dupa 12 ore de la operatie.

Dupa operatie se aplica un pansament steril, care protejaza rana. La 24 de ore, acest pansament va fi îndepartat, iar pacienta poate face dus. Imediat postoperator poate fi prezenta o senzatie de discomfort, chiar durere, care dispare dupa administrarea unor medicamente antalgice. Miscarile bratelor vor fi câteva zile usor limitate, iar activitatea obisnuita se poate relua dupa 7-10 zile.

Eforturile fizice intense si ridicarea de greutati sunt strict interzise pentru 3 saptamâni, iar reluarea activitatii fizice de performanta se va face treptat, pe parcursul a 6 saptamâni.

Se recomanda ca timp de 6 saptamani sutienul sa fie purtat permanent. Este bine ca acesta sa fie confectionat dintr-un material moale, confortabil si sa nu contina armatura de sarma la baza.

Este interzis ca 3 saptamâni inainte de operatie si 3 saptamani postoperator sa luati aspirina sau medicamente care contin aspirina. De asemenea, nu se recomanda folosirea, pe aceeasi perioada, a pastilelor anticonceptionale.

Nu se recomanda expunerea la soare sau solar timp de 3 luni postoperator.
 

Riscurile operatiei de implante mamare cu silicon 

În afara complicatiilor generale, comune oricarei interventii chirurgicale (reactii alergice, hemoragia, hematomul, infectia, necroza partilor moi) pot apare unele complicatii specifice acestui gen de operatii. Trebuie subliniat ca aceste complicatii sunt posibile dar foarte putin probabile!

Analizele preoperatorii efectuate in ziua operatiei, precum si consultatia anestezico-chirurgicala detaliata, la care se adauga onestitatea pacientului in relatarea corecta a antecedentelor si eventualelor probleme de sanatate pe care le are, sunt elemente care contribuie la reducerea marcata a acestor riscuri, fara insa a le anula.

Ca si posibile complicatii, literatura de specialitate mentioneaza:

Durerea si un grad de discomfort ce pot apare uneori imediat postoperator, in special dupa plasarea implantelor in spatele muschiului si folosirea de volume prea mari, care depasesc limitele anatomice si tensioneaza tesuturile, neobisnuite cu asemenea dimensiuni, scad de obicei odata cu vindecarea, in primele 3 -7 zile. Uneori ele pot persista si 2-3 saptamani, limitand miscarea bratelor. Doar masuratorile cu evaluarea corecta a pacientei urmata de alegerea implantului potrivit ca volum pot scadea semnificativ acest risc.

Moda implantelor prea mari sunt sursa sigura a aparitiei precoce a complicatiilor postoperatorii. Se vorbeste foarte mult despre implante foarte mari, atunci cand sunt puse, si foarte putin despre ele atunci cand au probleme si trebuie scoase! Pacientele sunt manipulate involuntar de media si accepta fara sa stie o interventie care mai tarziu le va crea probleme.

Modificari ale sensibilitatii mamelonului pot apare rareori, dar de obicei sensibilitatea revine la normal în câteva saptamâni.

Sângerarea - în orice interventie chirurgicala exista riscul sângerarii sau a formarii hematomului. Totusi daca se produce precoce postoperator, este necesara evacuarea sa printr-o mica procedura chirurgicala in anestezie generala (orice colectie fluida din jurul implantului necesita drenaj).

Infectia poate apare intr-un numar foarte redus de cazuri, necesitând îndepartarea temporara a implantului si toaleta regiunii. Doar la cateva luni de la vindecarea procesului septic, va fi introdus un implant nou, deoarece un implant extras nu mai poate fi folosit!

Contractia capsulara - reprezinta cea mai comuna problema legata de orice tip de implant. Acest fenomen consta în dezvoltarea în jurul implantului a unui strat de tesut fibro-conjunctiv de reactie - de altfel acesta este raspunsul natural al organismului la introducerea în corp a unui material strain. Ideal, capsula ramâne supla si pliabila. În cazul în care tesutul cicatriceal se îngroasa si se contracta, acesta comprima implantul, iar sânul apare rotund si ferm, uneori sensibil.
Contractia capsulara poate începe oricând postoperator, chiar si dupa câteva luni si, cel mai frecvent, apare într-o singura parte. Deoarece cicatricea capsulara se produce întotdeauna într-un anumit grad în jurul implantului, retractia capsulara este considerata un risc important al implantului mamar. Pentru a se diminua raspunsul organismului la implant, se combina tipul de implant texturat cu o tehnica chirurgicala adecvata de plasare a implantului - anterior sau posterior de muschiul pectoral. Formarea capsulei poate modifica si forma sânilor si poate fi necesara o reinterventie chirurgicala de corectie.

Asimetria mamara, forma inestetica a sanilor, pozitia anormala a mameloanelor, por apare uneori in cazurule dificile, cu malformatii toracice.

Faldurile sau Plicaturile pe implant, vizibile in special daca tesuturile sunt subtiri si implantele mamare prea grele (peste 250 grame) sunt complicatii uneori de neevitat.

Spargerea sau ruptura implantului este foarte putin probabila în cazul implantelor moderne, dar se poate întâmpla ca urmare a unei loviri puternice a pieptului (agresiune, lovire cu mingea de golf sau tenis cu o forta deosebita, sau într-un accident rutier). Prin folosirea implantelor de ultima generatie, cu gel de silicon coeziv III, care nu curge si se comporta ca o masa unitara, chiar daca implantul este rupt, siliconul nu curge, facilitand. Ruptura implantului poate fi diagnosticata clinic, ultrasonografic, sau radiografic.

Seromul reprezinta prezenta de lichid in jurul implantului si ea poate apare precoce (la cateva saptamani de la operatie), ca urmare a acumularii de sange sau ser ce nu a fost drenat, sau tardiv (la cateva luni sau ani) datorita reactiei capsulare asemanator unei sinoviale. In cazul seromului precoce, tratamentul antiinflamator poate rezolva problema, dar in seromul tardiv se impune pe langa schimbarea implantului si indepartarea capsulei.

Imbatranirea tesuturilor si ptoza mamara apar in timp ca urmare a evolutiei naturale a procesului de imbatranire, dar ele sunt accentuate de prezenta unor implante cu gareutati mai mari de 250 grame!

Cu cat implantele sunt mai mari, cu atat si complicatiile vor fi mai precoce!

Orice interventie secundara necesara pe un san care are un implant mamar trebuie facuta de un specialist in rezolvarea acestor probleme.

Daca orice chirurg estetician poate plasa un initial implant mamar, doar unul cu experienta poate corecta problemele secundare generate de implant.

În final, este important de mentionat ca majoritatea pacientelor sunt foarte încântate de modificarile sânilor, iar dupa o perioada de 3 saptamâni prezenta unui implant mamar nu mai reprezinta o problema.


Pentru a afla cat costa marirea sanilor cu silicon va rugam sa consultati lista de preturi pentru operatii estetice.

Aceasta nota a fost pregatita pentru a va furniza informatii înaintea consultatiei si pentru a va încuraja si a raspunde celor mai frecvente întrebari puse despre acest tip de operatie estetica. Daca aveti alte nelamuriri sau daca doriti o consultatie, nu ezitati sa ne contactati.

In concluzie,

„Sanii Mariti Trebuie sa Arate si Naturali”
Rating pentru "Implante mamare, Mărirea sânilor, Silicoane":
3.9 / 5 bazat pe 16 voturi.
Programeaza-te pentru un consult
sau suna la 0264 414 677
Toate drepturile rezervate. Centrul de Excelenta in Chirurgie Estetica Medestet
Web design: Netlogiq Cluj